PFA-urile sunt cea mai ieftină şi rapidă modalitate de a începe o afacere pe cont propriu. Dacă până acum PFA-uril nu puteau angaja persoane cu contract de muncă, acest lucru s-a schimbat pe data de 15 iunie 2011, când Senatul a horatat că Persoanele Fizice Autorizate pot angaja maxim 9 persoane.
Avanatajele folosirii unui PFA sunt notabile, printre acestea numărându-se:
- costurile reduse pentru a înfiinţa in PFA (maxim 500 lei) ;
- timp de înfiinţare redus, faţă de alte forme de organizare juridică (2-3 zile);
- posibilitatea alegerii de a ţine contabilitatea în partidă simplă, nefiind nevoie de un contabil;
- depunerea unui număr redus de declaraţii fiscale .
Există totuşi şi dezavantaje în folosirea unui PFA, cel mai mare fiind acela că un PFA răspunde cu toată averea personală pentru obligaţiile lui.
Cum înfiinţezi un PFA? Destul de simplu. Iată câţiva paşi pe care trebuie să îi urmezi pentru a obţine statutul de PFA:
- Căutaţi Oficiul Registrului Comerţului din judeţul dumneavoastră
- Actele necesare: o parte le aduceţi dumneavoastră, o parte se găsesc atât la biroul de informaţii, cât şi online
Documente online:
- Lista cu documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerțului, înregistrarea fiscală și autorizarea funcționării a PFA· Cerere verificare disponibilitate și rezervare firmă persoane fizice
· Cerere de înregistrare – persoane fizice
· Anexa 1 – înregistrare fiscală
· Declarație de propria răspundere
· Aviz / accept din partea asociației de proprietari/locatari (dacă sediul va fi la bloc)
· Specimen de semnătură
Următorul pas este să vă duceţi cu avizul din partea asociaţiei de proprietari la cei 4 vecini ai dumneavoastră, respectiv: sus, jos, stânga, dreapta - cei cu care împărţiţi o latură a imobilului.
Cererea de verificare a disponibilităţii se ataşează unei copi după buletin şi unei chitanţe în valoare de 16 lei pe care o obţineţi de la Casieria din cadrul Registrului de Comerţ şi mergeţi cu ea la ghişeul care se ocupă cu rezervarea şi verificarea numelui. În cazul PFA-ului, numele se rezumă la formatul "Nume Prenume Persoană Fizică Autorizată", unele persoane incluzând şi meseria, de exemplu: avocat, arhitect, etc
După câteva minute, vi se va elibera o dovadă privind disponibilitatea şi rezervarea firmei, pe care trebuie să o puneţi la dosarul cu acte de depus.
Documente cu care veniţi de acasă:
· 2 copi după buletin
· copie după certificate/diplome care să ateste pregătirea profesională in domeniul în care doriţi să activaţi şi/sau copie după documente care să ateste experienţa profesională
· copi după documente care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional
Atenţie: în cazul în care nu sunteţi proprietarul locului în care vă veţi desfăşura activitatea, va fi nevoie şi de redactarea unui contract de comodat încheiat între dvs. şi proprietar.
Eliberarea actelor funcţionării unui PFA sunt gata în 2-3 zile de la depunerea dosarului, iar dumneavoastră veţi putea începe să vă desfăşuraţi activitatea.
Mult succes!
0 Response to "Persoana Fizică Autorizată"