Curs ECDL Start Gratuit
Site-ul oficial CeMPRES
Lista consultantelor antreprenoriale - consiliere gratuita in judetul tau
Comunicate de presa
Macroaria Femeia si studiu

Lansare CeMPRES

Crown Plaza - Bucuresti
Poza lansare proiect CeMPRES

Lansare CeMPRES

Crown Plaza - Bucuresti
Poza lansare proiect CeMPRES

Aplica pentru un job de vis intr-o lume reala!

10:44 Reporter: CeMPRES 0 Responses

 Au început recrutările pentru cele 42 de consultante în domeniul antreprenoriatului, din cadrul proiectului CeMPRES.
 Dacă eşti şomeră, ai domiciliul stabil în mediul urban şi ai încredere în forţele proprii, atunci noi te învăţam şi te angajăm!


  •  Te înscriem într-un curs gratuit şi acreditat în domeniul antreprenoriatului.

  •  Te dotăm tehnic: laptop şi imprimantă, telefon şi internet pe toată durata angajării.

  •  Te angajăm cu un program flexibil şi un salariu motivant.


 Tot ce trebuie să faci este să trimiţi un mail la job@cempres.ro cu subiectul "Consultant antreprenorial" şi vei intra în procesul nostru de selecţie.

 Aplică acum!  De ce sa ratezi?




             

Read more...

Despre antreprenoriat

05:43 Reporter: CeMPRES 0 Responses
Cu ajutorul acestui proiect, noi dorim să vă învăţam să fiţi buni antreprenori. 
Pentru a fi un bun antreprenor, trebuie mai întâi să înţelegem cuvântul "antreprenor”. Prin definiţie, acesta înseamnă: o persoană fizică sau juridică, care se obligă, pe baza unor clauze şi condiţii contractuale, să execute (întreprindă) diferite lucrări (industriale, de construcţii etc.) în beneficiul altei persoane sau organizaţii, în schimbul unei sume de bani dinainte convenite. El este un tip de agent economic reprezentativ în economia de piaţă care adoptă un comportament întreprinzător, de esenţa activă şi novatoare, specific sistemelor economice bazate pe concurenţă, risc şi iniţiativă privată.

 Pentru a transforma o idee într-o afacere de scucces, este nevoie de curaj, perseverenţă şi creativitate. Antreprenoriatul reuneşte categorii eterogene de oameni, din toate clasele sociale. Toţi aceşti întreprinzători au, însă, câteva caracteristici comune: sunt capabili să îşi asume riscuri, pornind de la cele mai mici riscuri, la cele mai mari;

  •  Îşi doresc să se afirme pe cont propriu, să se facă observaţi şi să acţioneze independent;
  •  Au putere de concentrare sporită şi pot realiza mai multe sarcini simultan;
  •  Sunt permanent în alertă, dar nu îşi pierd cumpătul;
  •  Dispun de abilitatea de a planifica şi a executa planurile conform unei programe bine stabilite
  •  Au discernământ în prioritizarea acţiunilor şi o putere decizională mare;
  •  Sunt rezistenţi la stres, atât fizic cât şi psihic, pentru a face faţă eforturilor prelungite

 
Pentru ca un antreprenor să aibă succes, acesta trebuie să creadă în potenţialul afacerii sale, dar în acelaşi timp să fie realist şi calculat. Pe lângă aceasta, trebuie să realizeze că este necesară renunţarea la statutul de salariat, asta presupunând asumarea unor riscuri mari, neprevăzute. Drept urmare, toleranţa la risc trebuie să fie ridicată, pentru că în astfel de acţiuni pot apărea schimbări neprevăzute.  

Înainte de a începe o afacere, trebuia investigată piaţa bunurilor/serviciilor pe care antreprenorul doreşte să o pătrundă, să analizeze avantajele concurenţei şi să pună la punt un plan de afaceri fezabil. Niciodată nu trebuie să se pornească la drum fără o planificare riguroasă a acţiunilor care urmează să fie aplicate. Zicala "Norocul incepatorului” nu este mereu adeverită.

 Cunoştinţe de management, marketing şi logistică sunt neapărat necesare, chiar şi la un nivel de bază. 

 Nu contractaţi credite sau datorii nejustificate, în speranţa unui câştig imediat şi nu investiţi niciodată într-o locaţie ineficientă!
 
 Dacă nu aţi făcut încă primul pas în afaceri, von încerca să vă dăm câteva sfaturi, pe care sperăm să le urmaţi:
  1.  Nu vă lansaţi într-o afacere dacă nu cunoaşteţi suficiente detalii tehnice despre domeniul respectiv. Nu vă supra-evaluaţi capacităţile . Ideal este să demaraţi o afacere într-o zonă pe care o stăpâniţi foarte bine, din toate punctele de vedere
  2.  Nu angajaţi persoane fără a le supune unui proces temeinic de recrutare. Oamenii aflaţi în jurul dumneavoastră sunt cei care vă vor ajuta la dezvoltarea afacerii, deci fiţi atent în momentul selectării acestora;
  3.  Analiza legislaţiei a€“ o documentare asurpa legislaţiei aplicate este foarte utilă şi vă poate ajuta să vă roganizati mai bine şi să economisiţi timp;
  4.  Promovează-te! Nici un produs nu poate există fără promovare.

  

Read more...

Persoana Fizică Autorizată

04:41 Reporter: CeMPRES 0 Responses


PFA-urile sunt cea mai ieftină şi rapidă modalitate de a începe o afacere pe cont propriu. Dacă până acum PFA-uril nu puteau angaja persoane cu contract de muncă, acest lucru s-a schimbat pe data de 15 iunie 2011, când Senatul a horatat că Persoanele Fizice Autorizate pot angaja maxim 9 persoane. 

 Avanatajele folosirii unui PFA sunt notabile, printre acestea numărându-se: 
  •  costurile reduse pentru a înfiinţa in PFA (maxim 500 lei) ;
  •  timp de înfiinţare redus, faţă de alte forme de organizare juridică (2-3 zile); 
  •  posibilitatea alegerii de a ţine contabilitatea în partidă simplă, nefiind nevoie de un contabil; 
  •  depunerea unui număr redus de declaraţii fiscale .
 Există totuşi şi dezavantaje în folosirea unui PFA, cel mai mare fiind acela că un PFA răspunde cu toată averea personală pentru obligaţiile lui. 
  
 Cum înfiinţezi un PFA? Destul de simplu. Iată câţiva paşi pe care trebuie să îi urmezi pentru a obţine statutul de PFA: 
  1.  Căutaţi Oficiul Registrului Comerţului din judeţul dumneavoastră 
  2.  Actele necesare: o parte le aduceţi dumneavoastră, o parte se găsesc atât la biroul de informaţii, cât şi online 
 Documente online: 
Lista cu documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerțului, înregistrarea fiscală și autorizarea funcționării a PFA

· Cerere verificare disponibilitate și rezervare firmă persoane fizice

· Cerere de înregistrare – persoane fizice

· Anexa 1 – înregistrare fiscală

· Declarație de propria răspundere

· Aviz / accept din partea asociației de proprietari/locatari (dacă sediul va fi la bloc)

· Specimen de semnătură

 Următorul pas este să vă duceţi cu avizul din partea asociaţiei de proprietari la cei 4 vecini ai dumneavoastră, respectiv: sus, jos, stânga, dreapta - cei cu care împărţiţi o latură a imobilului. 
  
  
 Cererea de verificare a disponibilităţii se ataşează unei copi după buletin şi unei chitanţe în valoare de 16 lei pe care o obţineţi de la Casieria din cadrul Registrului de Comerţ şi mergeţi cu ea la ghişeul care se ocupă cu rezervarea şi verificarea numelui. În cazul PFA-ului, numele se rezumă la formatul "Nume Prenume Persoană Fizică Autorizată", unele persoane incluzând şi meseria, de exemplu: avocat, arhitect, etc  
  
 După câteva minute, vi se va elibera o dovadă privind disponibilitatea şi rezervarea firmei, pe care trebuie să o puneţi la dosarul cu acte de depus. 
  
 Documente cu care veniţi de acasă:  
 · 2 copi după buletin  
 · copie după certificate/diplome care să ateste pregătirea profesională in domeniul în care doriţi să activaţi şi/sau copie după documente care să ateste experienţa profesională
 · copi după documente care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional 
Atenţie: în cazul în care nu sunteţi proprietarul locului în care vă veţi desfăşura activitatea, va fi nevoie şi de redactarea unui contract de comodat încheiat între dvs. şi proprietar.
  
  
 Eliberarea actelor funcţionării unui PFA sunt gata în 2-3 zile de la depunerea dosarului, iar dumneavoastră veţi putea începe să vă desfăşuraţi activitatea. 
 Mult succes! 

Read more...

Finanţări nerambursabile pentru afacerea dumneavoastră

13:02 Reporter: CeMPRES 0 Responses
Cum finanţăm o afacere din fonduri europene?

Cele mai des auzite cuvinte în rândul atreprenorilor sunt acum “fonduri europene”. Dar ce sunt totuşi aceste fonduri, cine le poate accesa şi avantejele/dezavantajele utilizării acestora, nu prea sunt clare pentru toată lumea.
În cadrul acestui articol, o să încercam să aducem puţină lumină şi să simplificăm acest proces de finanţare.

 Ce sunt fondurile europene?
Aici aş putea începe o întreagă poveste despre obiectivele politicii de coeziune, însă nu cred că ajută pe nimeni şi deja ar începe să fie plictisitor.

Ceea ce trebuie să ştiţi este că aceste fonduri sunt primite de la Uniunea Europeană pentru a sprijini dezvoltarea unor activităţi din diverse sectoare. Cu ajutorul acestora, sunt finanţate proiecte în domeniul public şi privat, dar valoarea acestor proiecte nu este finanţată integral, ci în diferite proporţii, care variază în funcţie proiect. În general, cota maximă de finanţare este de 60-70% din totalul valorii proiectului - restul este contribuţia proprie.
Proiectele se încadrează în Programe Operaţionale - există mai multe PO-uri, clasificate pe domenii, despre care vom discuta puţin mai târziu.

Pentru a derula un astfel de proiect trebuie să aveţi în vedere contribuţia proprie, cât şi faptul că fondurile pe care intenţionaţi să le accesaţi nu o să vi se înmâneze pur şi simplu la începutul implementării proiectului. Mecanismul care stă la baza acestor fonduri este decontarea. Trebuie, mai întâi, să cheltuiţi bani pentru a lua bani. Decontarea sumelor cheltuite se face într-un interval de timp, de la 30 la 90 de zile, în cel mai fericit caz. Există posibilitatea ca activitatea pentru care cereţi rambursarea banilor să nu fieconsiderata în regulă, iar în acest caz se vor cere clarificări - rambursarea poate întârzia până chiar şi la 9 luni de zile.

Acordarea unor prefinantari (cererea în avans a finanţării) 35-50% din valoarea totală nerambursabilă a proiectului este o altă abordare. O entitate privată, companie privată, trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie bacara de returnare a avansului respectiv, care duce la costuri şi existenţa unor garanţii pentru eliberarea scrisorii. Foarte important - planificarea activităţii proiectului şi a cash - flowlui.

Ca şi beneficiar privat se respectă criterii minime de transparentă, în ceea ce priveşte achiziţia de echipamente - publicarea anunţurilor pe anumite siteuri specializate, principii de cerere a minim 3 oferte de la furnizori diferiţi, anunţ ziare etc. De la semnarea contractului de finanţare până la achiziţii, este nevoie de o perioadă de 1-3 luni de zile.

Pentru a putea beneficia de fonduri, trebiue să aveţi în vedere criteriile de eligibilitate. Acestea sunt anumite “reguli” pe care persoana care solicită fonduri (beneficiarul) trebuie să le întocmească pentru a le putea accesa. Printre condiţiile generale de eligibilitate se numără:

- Lipsa datoriilor către bugetul de stat şi bugetul local
- Profit contabil şi/sau din exploatare pe ultimul an fiscal, pentru societatile comerciale.

În funcţie de programele accesate, pot să apăra şi alte condiţii legate de statutul juridic sau situaţia economico-financiară. Pentru a le afla, trebuie să consultaţi Ghidul solicitantului - ghid care apare pentru fiecare program operaţional, şi sunt specificate condiţiile de eligibilitate ale beneficiarilor.

Să discutăm acum puţin despre tipurile de beneficiari. Aceştia pot să fie:
- Persoană juridică, conform legii societăţilor comerciale SRL SA SNC şi PFA- pentru valori mici
- Zona POS DRU (progam operaţional) - asociaţii, fundaţii, sindicate, patronate

În România, aceste fonduri sunt gestionate de mai multe Autorităţi de Management, pe diferite programe sectoriale. Fondurile au o componentă europeană şi o componentă guvernamentală, iar proiectele se acordă în baza unor sesiuni de proiecte, pe baza unei competiţii, pe nişte criterii anunţate din timp.

Ca să fie mai clar, o să explic altfel: proiectul dumneavoastră, odată scris, se va depune la Autoritatea de Management a Programului Operaţional din care face parte, atunci cand vor fi deschise sesiunile. În urma analizei acestuia, se vor acorda puncte pentru fiecare activitate propusă de dumneavoastră în cadrul proiectului. Această evaluare se face pentru fiecare dosar în parte, iar proiectele care vor obţine punctaje mari vor fi declarate câştigatoare - ca o licitaţie.

Programele Operaţionale sunt programe prin care se pot finanţa proiecte de investiţii. Pentru beneficiarii privaţi există patru fonduri prin care se accesează PO-urile:

1. Fondul European pentru Dezvoltare Regională
         PO Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice(POS CCE)
         PO Regional (PO R)
2. Fondul Social European
         PO Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU
3. Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală
4. Fondul European pentru Pescuit


Tipuri de proiecte finanţate dn fonduri europene

Domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale - ferme de animale, vegetale, unităţi de procesare şi depozitare a produselor agricole, panificaţie, turism rură, micro-producţie în mediul rural

În funcţie de tipul proiectului şi solicitant, se poate obţine o cotă de finanţare între 40-70% din totalul proiectului. Plafonul maxim de finanţare se situează între valoare de 200 000 euro şi 3 milioane de euro pentru proiect.

Ex.: investiţie în ferme de animale şi vegetale. Finanţarea nerambursabilă poate să fie de la 40% la 70%, în funcţie de condiţii. Sunt stimulate investiţi de tineri până în 40 ani - dacă un S.R.L. aplică pentru un astfel de program, iar persoană care deţine societatea are până în 40 de ani, procentul urcă de la 40 la 50%. Un alt stimulent de acest gen se aplică şi pentru zone cu handicap natural, sau considerate zone subdezvoltate.

Investiţii în zona industriei şi construcţiilor - companii de tip startup sau microîntreprinderi
Se poate acorda de la 70% până chiar şi 100% finanţare nerambursabilă, în funcţie de localizarea proiectuli, limitat la 200 000 euro/investiţie. Pentru IMMuri - finanţarea nerambursabila în limită a 60-70% cu plafon de până la 250.000-1,5 mil euro; Companii mari - până la 10 mil. euro, plafon 5 mil euro, care reprezintă nu mai mult de 50% din valoarea totală a investiţiei.

Domeniul turismului. În acest domeniu, valoarea maximă a unui proiect despus, nu trebuie să depaseaca 400 000 euro , iar maximul finanţării nerambursabile este de 200 000 euro. Proiectele pentru acest domeniu pot varia de la pensiuni turistice, agrement rural, până la investiţii în dezvoltarea infrastructurii de turism, hotelulri, baze de agrement prin PO Regional.

Companiile private cât şi ONG-urile pot accesa programe pentru dezvoltarea resurselor umane (POS DRU) - până la 5 mil euro/ proiect. Obiectivele proiectelor pot fi pentru: instruirea angajaţilor, de specializare, (re)callificare a angajaţilor, şomeri, (re)integrare socială a persoanelor aflate în dificultate. Pentru sectorul IMM - implementare soluţii IT&C hardware şi software, cu un plafon maxim de finanţare de 300-500 000 euro/program.

Investiţii în domeniul producţiei de energie regenerabilă - Investiţii mari de 16-17 mil de euro. Cestea cuprin unităţi de congenerare pe bază de biomasă, celule fotovoltaice, turbine eoliene, valorificare deşeuri menajere sau masă lemnoasă, şi altele.

Zona cercetării şi dezvoltării - companiile private care au activitate în această zonă au posiblitatea de a plica pe mai multe scheme de finanţare pentru activitatea de cercetare şi achiziţie echipamente.


Ca o concluzie şi recomandare personală:
  • Nu căutaţi să obţineţi fonduri nerambursabile cu orice preţ şi nu cereţi mai mult decât aveţi nevoie. 
  • Dimensionaţi proiectul în funcţie de capacitatea proprie de finanţare şi astfel evitaţi apariţia blocajelor în derularea proiectului. 
  • Căutaţi un consultant bun, pentru a vă ajuta să scrieţi un proiect corect. Un contract de consultanţă acoperă componenta de pregătire a proiectului: plan de afaceri, studiu de fezabilitate, previziuni financiare, cerei de finanţare implementare - respectarea procedurile de achiziţie, raportare, derularea proiectului dupa anumite regului si intocmirea cererilor de rambursare. 

Read more...

Facebook

Alte proiecte

CeResAR - antreprenoriat rural

Harmony - armonizarea vietii profesionale cu cea de familie

EcoAlternative - gandeste verde, traieste verde

EcoRural - pentu o viata mai sanatoasa

EcoManager - performanta ecologica a IMM-urilor

EcoForce - dezvoltarea stabila a regiunii transfrontaliere intre Romania si Bulgaria

Linkuri utile

ADDS - pagina oficiala a formatorului

Cautare

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro